Bu başlıkta öncelikli hedef, minimum bir sistem için gereken malzemeler, kurulması gibi konular detaylarına çok girmeden özetlenmesi. Aşağı yukarı her bir maddesi için ayrı bir başlık altında detaylara kısaca girmeyi düşünüyorum.
Resim 1: 400 Watt ışık sistemi, saksılar, saksı altlıkları, uzatma kabloları, zamanlayıcı, nem ölçer alüminyum bant vesair.
1- Yetiştirme dolabı veya odası.
2- Tohum
3- 400 Watt Ballast (600 W-1000W ye kadar yolunuz var, ben sadece en düşüğünü baz alıyorum) Ballast (Yukardaki resmin büyük haline tıklarsanız, sağ taraftaki beyaz iki parça küp şeklindeki metal aparat Ballasttır. Değişik şekillerde olabilir. Internetten veya elektrik malzemeleri satan alış veriş merkezlerinden, dükkanlardan bulunabilir. Elektrikçi değilseniz kabloları felan hazır takılmış olanlardan almanızı tavsiye ederim. Özellikle Ballastan lambaya giden kablonuzun uzun olması gerekmektedir. Zira lambayı yerden 2 metre yükseğe de kaldırmanız gerekebilir, yani uzun olsun, yerinize gore)
4- 400 W MH ve 400 W HPS Yetiştirme Lambaları :MH (Metal Halide) tohum topraktan çıktıktan sonraki 6 haftalık büyüme periodu için, HPS (High Pressure Sodium) lambaları ise, Çiçeklenme dönemi için gereken lambalardır. Ancak, benim gibi HPS ile başlayıp HPS ile de bitirebilirsiniz. (Resimde sağ altta, 400 W, Hps veya MH lambayı takabileceğin sistemi görüyorsun. Reflector önemli, lambanın ışığını aşağıya ve geniş bir Alana yansıtması için. Kendi yapacağınız reflektörler pek bir boka yaramayıp, zaman kaybı ve sinir sahibi yapabilir size) Bu lambaları da aydınlatma ürünleri satan elektrikçilerden bulabileceğiniz gibi, benim tavsiyem, grower için özel imal edilmiş lambaları internetten almanızdır. Türkiye’de de bunun için siteler mevcut. Yasak değil, paranoyak olmanızı gerektirecek bir halt değil.
5- Torf/ toprak ve saksılar: Saksılarınız köşeli olursa avantajınıza olur. Peynir tenekeleri idealdir mesela. Bakkallarınızdan isteyebilirsiniz veya hiç kasmayıp plastic olanlarından satın alırsınız. 20 lt olacak. Buna yetecek kadar torfu da ya çiçekcilerden, ya alış veriş merkezlerindeki bitki bölümlerinden alacaksınız.Torf pek tavsite etmiyorum all mix veya light mix bir gübreli toprak işinizi görür. All mix ile hasata kadar sadece su vererek efsane hasat alanlar bile var.
6- Uzatma kabloları, üçlü fişler
7- Zamanlayıcılar : Çok ucuzdurlar, internetten veya elektrikçilerden rahatlıkla alınabilir. Büyük şehirdeyseniz gidin, büyük alış veriş merkezlerine inşaat malzemeleri satan bölümlerde bulabilirsiniz bunları rahatlıkla. 2 tane almanız yeterli. Birini ışığın kapanma açılma saatini ayarlamada kullanırken diğerini fan ve nemlendirici için kullanırsınız.
8- Nem makinası ve nem ölçer: Bu olmazsa olmaz arkadaşlar. Ortamda geniş açık bir kapta su bulundurarak nemi ayarlayabilirsiniz ama hiç işe yaradığını görmedim. Nemi %60 larda tutmak gerekiyor. MH ısı üretmediğinden önceleri kolay olabiliyor ama sıra HPS yi çakmaya geldiğinde ürettiği sabit ısı, ortamı anında kurutuyor. Bu yüzden bir buhar makinası şart. Sanayi tipi alacak değilsiniz, astım hastaları için satılan bir sürü çeşidi var. Çok cimriliğe kaçmayın ki, ucuz alıp 2 hafta sonar elinizde patlamasın, adam gibi kullanın. Nem ölçeri internetten de alabilirsiniz. Oda çok pahalı bi alet değil. Dijital olanları hem ucuz hem kullanışlı. Onu ortamda sürekli birakacaksınız ki, nemi %60 düzeyinde olup olmadığını gözlemleyebilesiniz.
Bu başlıkta öncelikli hedef, minimum bir sistem için gereken malzemeler, kurulması gibi konular detaylarına çok girmeden özetlenmesi. Aşağı yukarı her bir maddesi için ayrı bir başlık altında detaylara girmeyi düşünüyorum.
9 Alüminyum folyo (mümkünse kalın olanlardan) ve alüminyum geniş bant (hani şu soba bacalarının eklemlerine sarılan geniş alüminyum bantlardan). Ortamınızı mat beyaza boyayacaksanız, duvar (çeper) ları alüminyum ile kaplamanız gerekmez.