Kısaca faydası nedir onunla başlayalım. Bitki ister doğa da ister indoorda olsun, gelişme sürecinde topraktaki besini sömürür. Eğer outdoor değilse saksıdaki besini daha hızlı emer. Bu yüzden ne yapıyoruz, her sulama da gübre veriyoruz. Ama ne kadar gübre verirsek verelim, toprağın içindeki canlı bakteriler, mikroplar, halamlar, teyzemler ne ararsan bulamayacak seviyeye gelir bir müddet sonra. Bitki kökleri itelediğin gübreyi zar zor alır bünyesine…
İşte burda devreye kompost çayı girer. Görünüşü kahverengi, kokusu (iyi havalandırılırsa) mmm fena sayılmaz aslında… ama havalandırman kötüyse burnuna köpek yellense ancak bu kadar boktan olur… 🙂 Kompostta mantık basit. suyun içinde aynı çay demlemedeki prensipler benzeri karışım elde ediyoruz. Kompostun değişik türleri var ama hiç kafanızı bulandırmadan direkt işimize yarayacak olan yöntemi anlatacam. Aerated Compost Tea… yane nediyor ecnebi büyükler; Havalandırılmış Kompost Çayı…
Aşağıda resimlerle tek tek gösterdiğim malzemeler Türkiye’de bulunur mu bilmem. Bulunmuyorsa en yakın muadili şeyler eklenir. Yani illa aynı markayı aramak lüzumsuz. Tek dikkat etmeniz gereken şey, çayımıza %100 ORGANIK malzemeler katabilirsiniz. Niye? e canlı bakteri mikrop yetiştirecen suyun içinde, sentetik katkı maddesiyle ne köy olur ne kasaba. O yüzden hiç boşuna soru kısımlarını meşgul etme, götünden de element uydurma… Benzer diyoruz, yani içeriklerine bak, organikçide ara 🙂
İhtiyaç duyulan malzeme listesi:
1- 20-25 lt lik plastik kova
2- Sessiz (yoksa insanı fitil eder bızzz diye sesi 24 saat) Akvaryum hava pompası
3- tek çıkışlıysa bir T plastik hava borusu ile onu ikiye ayırır ucuna da HAVA TAŞLARI koydukmu hava sistemimiz hazır.
4- Kadın çorabı olur, çok ince gözenekli torba olur…suya iri malzeme bırakmasın süzsün yani…
5- Kireçsiz, klorsuz ilaçsız su. Damacana suyu olur, yağmur suyu , kar suyu (yaz geldi bunu bulamazsınız tabi) olur. Çeşme suyu kullanacaksanız, 12 saat akvaryum pompası ile hava verin içindeki zamazingolar uçsun gitsin. Niye? dedik ya içinde narin baktericikler yaşayacak….
6- içine katılacak malzemeler… bakınız aşağıdaki resimler…
1.adım) Kovaya güzel suyumuzu koyuyoruz. Burda 5 gallonluk (20 lt yaklaşık) kovam var. Elimde 4 bitki olduğundan 5 galonluk Kompost yapmak çok israf. Zira hazırlandıktan sonra Kompost çayınızı en fazla 5-6 saat içinde bitkilerinize vermelisiniz. Yoksa üreyen bakteriler, gerek hava gerek besini tamamen tüketeceklerinden hızla ölmeye başlar. İlk seferinde 5 galon yaptım acemilikten. Baktım heba oldu canım karışım. O yüzden iki gallon (8 litre yaklaşık) yapmaya başladım. Kompost hazır olunca bitki başına zaten 2lt sulama yaptığımdan bir seferde bitiriveriyorum. Yukarda gördüğünüz gibi bir T yardımıyla hortum ikiye ayrılıyor ve ucuna akvaryumlar için satılan hava taşları eklenmiş (uzun olması havayı daha iyi yayıyor kovaya)
2.adım ) o akvaryumu bağla hava vermeye başla…uzun hava taşları kovanın içnde ölü nokta riskini azaltır. Yani havanın ulaşamadığı noktalarda görürsün köpük oluşumu cok az olur
3.adım ) Geldik malzemeleree… yukarda ısınma öncesi toplu resim çekilen takımı görmektesiniz. Haa malzemeler kısmında şu ölçü kaplarından edinmenizi öneririm. Ben burda ölçüyü US Cup veya US Tsp olarak verecem. Siz google dönüştürücüden onu ML çevirirsiniz.DİKKAT: TÜM ÖLÇÜLER 5 GALLON (20 LT) SUYA GÖRE VERİLMEKTEDİR. 10 lt yapiyorsanız miktarı ona göre azaltabilirsiniz
4.adım ) Öncelikle kompostun katı malzemelerini hazırlıyoruz. Birinci malzeme Compost Worm Casting. Yani Kompost Solucan Poku…Kompost olmasının avantajı içinde evsel gıdalar, sebzeler ile beslenmiş solucan gübresi olduğundan oldukça zengin bakteri ve mikroplar içerir… Bitkiler bayılacak, aman aman diyecek, Yahu benim sahibim tea nerelerden getirdi bu zıkkımı ailecek yidik mest olduk mest diyecek…Hah bundan ½ CUP (Ben 1 cup veriyorum bol olsun elim korkak alıştırmadım)
5.adım) Bat Guano: Yani nedir, Yarasa Poku. Bunun çeşitleri var NPK sına göre tek çeşitte gidebilirsiniz birden fazlada. Ben sadece bunu kullandım. Bundan da ½ CUP (ben de ½ cup kullandım)
Sonra ne yapiyoruz, bunu bir kaba boşaltıyoruz ki diğer malzemeleri de katıp karıştırabilelim.
6.adım) Peruvian Sea Bird Guano: Yani nedir; Perudaki Deniz kuşlarının Poku. Ya bunların bokunu kayalardan kazıdıklarından çok sert formda geliyor. ½ CUP ta bundan katacaksın. Ama ben bunu gittim blenderda un haline getirdim.DİKKAT acayip uçucu ve nefes olarak çekilmemesi gerekiyor o hale getirince 🙂 Un haline getirirsen ½ cuptan az verebilirsin.
7.adım) Malzemelerimizi güzelce karıştırıyoruz.
Sonra bunları kadın çorabına veya yukardaki gibi sıfır bir torbaya aktarıyoruz. İşte bunlar bizim bakterilerimiz ve mikro organizmalarımız. Ama uyuyorlar. Yaw niye uyansınlar zaten yemek yok bi halt yok.
8.adım) Malzememizi kovaya ALTI ZEMİNE DEĞMEYECEK şekilde yerleştiriyoruz. alttan hava akışı güzel olsun fokur fokur fokurdasın. Ama bu hareket canlı üretmeye yeterli değil. zira içinde besin yok. Şimdi gelelim cicibiklere yemek hazırlamaya. Haydin!
Sıvı besinlerimizi karıştıracağımız temiz bir kap…karıştırmak için temiz çıbıh, ben çer çöp bırakmıyor diye bambu çıbıhları kullandım.
9.adım) Liquid Karma. Ya bunun içinde bir ben yokum. Buna bayılıyor bitkiler. Bundan bulamazsanız dert etmeyin %100 organik bitki katkı malzemelerini aratın. Bunun dengi ne olur Türkiye’de araştırıp bulursunuz mutlaka. Bu malzemeden 5 Tbsp yani : 73 ml
10.adım) Granma Enggy’s F-1…Yani? Enci Nenenin Fumic Asidi. 2,5 ml/ Litre
11.adım) Granma Enggy’s H-2..Yani? Enci Nenenin Humic Asidi. 4 ml/ Litre
12.adım) Veee bakterilerin bayıldığı besin geliyor. Nedir, Molasses (Keçiboynuzu pekmezi ) Diyeceksiniz ki o nedir. Sözlükten baktım şeker pekmezi dior. Bildiğin ham şekeri uzun süre kaynatınca pekmez haline geliyormuş. Bizde normal pekmez kullanılabilir mi, ya da artık memleketimde Molasses de satılıyormu bilmem. Ama %100 organik olmasına dikkat edin. Bundan 5 Tbsp yani : 73 ml (Ben iki katını verdim beslensin çakallar bol bol diye)
13.adım) Bundan da 20 ml/gallon veriyorum.
14.adım) Bundan 10 ml/ gallon
15.adım) Malzemelerimizi güzelce karıştırıyoruz. Pekmez (Molasses) erimediğinden kolay kolay, kovanızdan biraz su alıp içinde güzelce çözün ilave etmeden.
16.adım) Malzememizi suya ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz (dibinden karıştırma altında hava taşları var unutma)
17.adım) Gördüğünüz gibi bir kaç saniye içinde köpükler oluşmaya başladı. Bu torbamızdaki fampirlerin uyandığı manasına geliyor. Haydin lan koşun koşun beleş yemek yumulun diye bağrışmalarını duyabilirsiniz.
18.adım) Bu da yarım saat sonraki köpüğün hali. Millette bir izdiham, bir coşku bir panayır ver elini yayla şenlikleri…
19.adım) 12 saat sonra kovada pek köpük göremezsiniz…torbamızı çıkarıyoruz. ve kompostumuzu bir 12 saat daha kendi haline bırakıyoruz. arada karıştırırsanız güzel olur
20.adım) Peki torbadaki malzemeyi çöpe mi atıyoruz. Çarpılırsın. bunu isterseniz bir sonraki ekeceğiniz torfa katabilirsiniz, isterseniz bahçenize, isterseniz çiçeklernize …
21.adım)12 saat sonra havayı kapatın. malzemeyi ister kaplarla ister sprey fısfısınızla artık bitkilerinizi nasıl besliyorsanız onunla besleyin. unutmayın bu sulamayı yaptıktan sonra ilave bir gübre vermiyorsunuz. Yani bir dahaki sulamada vereceksiniz…
Peki ne kadar sıklıkta yapmak lazım bunu. Ben iki gübreli sulamadan sonraki sulamada bir kompost çayı veriyorum çiçeklenmede. Sizde öyle verirsiniz. Toprağa direkt vereceğiniz gibi, ışık kapalıyken yapraklardan da verebilirsiniz (çiçeklenmenin son 2 haftası hariç)… bitkiler bayılıyor bunu yapraktan da topraktan da almaya… müptezel edeceksiniz yani cannabisicikleri…
Bitkilerinize güzel bakmanız ve bol hasatlar almanız dileğiyle.